Skip to main content

Troubleshooting slow tethering performance on macOS

Comments

9 comments

  • Tom Thrasher

    Can you write an article on troubleshooting progressively slower import/rendering during a tethered shoot?  For example, during a day-long tethered studio shoot, in the morning, the images are coming into the session and rendering quickly.  By the afternoon, after shooting 2000+ images, they are coming in much slower.  On the last shoot I did, this was the case.  Reducing preview size to 900 px in Preferences did not help.  What other sorts of tricks can I do.  Begin a new session?  Delete one of the cache folders?

    2
  • Ivano Trabalza

    Tom  Thrasher did anyone get back to you on this problem?  Have you been able to resolve on your own?  Reducing the preview size works for us for about 20 minutes and then it runs at least 5 to 20 fotos back.  We have tried cache and restarting and new sessions, but these things have not helped.  Hope you have had some luck!  I haven't tried changing the color profile yet, but I will, though that seems to address other previewing problems, not tether lag.  Thanks, Ivano

    0
  • FirstName LastName

    We are having trouble tethering. Using Mark IV, we've read all the articles and did everything suggested. But we still getting some misfires. What could be the problem.

    0
  • Mark Viszlay

    Today with tether was pain in the ass! so slow that i can made a coffe and drink it after shooting 20 images in a raw. 

     

    0
  • Riccardo Lanfranchi

    Does anyone find a solution to slow tethering? I’m facing this issue with many different cameras and it’s really annoying

    0
  • Joshua Shelton

    Today is Jan 23 2022 and I'm having the same problem.  I have the fastest MacBook Pro money can buy.  When I first bought this computer the images were flying in.  Now it takes 4 minutes to upload 20 images to the computer.  Is there anyone to respond to our problems here?  Ive tried all the fixes mentioned above.  They dont' work.  Is there any fix?  Why can't the cache or what ever the problem is reset after every session?  Frustrating.  

    -1
  • Chris Court

    This is such a frustrating problem. I have a 5-8sec delay in my images coming through. Sometimes even longer.  It should be instant. It happens on my GFX50sii and my Sony A7. I checked my speed through system profile and I am at 5GB/s, so no issue there. Tethering with USBC to a 2020 MacBook Pro. It is enough to give up on the software. I just switched from Phocus, which despite all its problems, it did have instant previews. 

    0
  • Ted Kay

    I have found this problem with my XT-4 today. I usually tether shooting with GFX100s and transfer speed was quite good despite the RAW file is around 90Mb and XT-4s' RAW file is quarter of it. This happens especially in live view mode and sometimes it even freezes. I feel sorry for the answer of this article that is like "Have you tried turning it off and on again?". Sometimes it works though.

    I have used Capture One over 9 years and still good but since few years ago, I feel tired to using it. it always have s fundamental issues and never patched unless buying new version.  

    0
  • Maurice Labrecque

    Just downloaded c1 22 today, and I get camera errors with both my canon r5 and r6. This is on a MacBook Pro M1, running Montery, and neither camera will connect to the program. The cameras both show up on the usb bus, and work fine shooting remotely with eos utility. Are you guys still updating this software??? 

     

     

    0

Please sign in to leave a comment.