C1 21 Very Slow

Comments

16 comments

  • Daniel Carson

    +1  Exactly the same issue.  

     

    Running the latest and top spec iMac (10 Core i9, 64GB ram, 16GB GPU) and v21 is running considerably slower than v20.  Moving from one image to another takes around 5-6sec to render the image clean and clear. Any adjustments restart that render.

     

    v20 was running super smoothly

    2
    Comment actions Permalink
  • jj kk

    Yes, I for example tried increasing and decreasing exposure: in 21 with a lag, in 20 smooth and immediate. Really a nice upgrade :(

    1
    Comment actions Permalink
  • Emile Gregoire

    I noticed CO21 rebuilds all previews, at least in the session I was/am currently working on. Might that be the culprit? I always let CO do its thing while building previews; editing or browsing at the same time is really slow and sluggish. After 15 minutes of rebuilding, CO21 as at least as fast as CO20 on my 2017 MBP.

    0
    Comment actions Permalink
  • Daniel Carson

    Emile. Funny you say that. I did a “regenerate previews” on the session after my edits. It considerably increased the speed of the system. Took 12mins to do mind you.

    I always let C1 do the preview generation on import before doing anything. Feels like v21 doesn’t do a proper job on the import then.

    0
    Comment actions Permalink
  • Rolf Walter

    Daniel, after reading your message I made another test on a copy of session with 60 RAWs and regenerated the previews. Now it's more laggy. Running a MacBook Pro with a second EIZO Monitor.

    Switching to Version 20 everything runs fine.

    0
    Comment actions Permalink
  • Daniel Carson

    Rolf. Not great to hear. Sounds like we’ve got more issues in there. I remember having these exact issues a few releases previously.

    Time to submit tickets.

    1
    Comment actions Permalink
  • andre hilkens

    I indeed opened a new ticket becasue of the sluggish system compared to CO20.

    For the moment I went back to CO20 to get some projects done.

    0
    Comment actions Permalink
  • Rolf Walter

    Did the same.

    And I am mad about me cause telling everybody who asks me for support: wait for the 1st patch better for the 2nd.

    0
    Comment actions Permalink
  • kostas karageorgiou

    Same thing here.

    2017 MacBook Pro i7, 16GB memory with Raedeon pro 560 4GB.

    CO20 was running smoothly yesterday and still does today! I switched back to it since CO21 is unusable!

    I also had to open a backed up version of my catalog because if saved in CO21, it can't be open in CO20!!!

    Don't really know what to do....

    0
    Comment actions Permalink
  • Daniel Carson

    Everyone running a Radeon GPU?

    0
    Comment actions Permalink
  • Victoria Holt

    Capture One 20 was running excellently. Capture One 21 is as slow as a wet week. Very frustrating. I'm using a Mac Mini and Catalina. I've been holding off from updating to Big Sur in case of problems, but I wonder doing that might fix the speed problem? Trouble is, it might just lead to more problems!

     

    0
    Comment actions Permalink
  • Rolf Walter

    Running a 'NVIDIA GeForce GT 750M'.

    Deleted all data in 'Image Core' so that hardware acceleration was checked again. Nothing changed.

    Biggest problem is cropping and paning.

    0
    Comment actions Permalink
  • Victoria Holt

    Rolf, I agree with you there. Cropping is painfully slow.

     

    0
    Comment actions Permalink
  • andre hilkens

    Just to let you all know:

    After opening a support ticket it was advised to me to install the update 14.0.1 which helped to get back to CO 20 speed again. I'm Happy.  I even think overall performance is better than CO20.

    Running on Big Sur Mac 0S 11.0.1 on a Mac Pro - 3 GHz 8-Core Intel Xeon E5 - 16gb mem

    What did I do:
    I cleared out all old CO20 files exactly as they described on their website. Here is the link. It worked for me maybe it does for you as well.

    https://support.captureone.com/hc/en-us/articles/360002402377-How-to-uninstall-Capture-One- 

    http://www.andrehilkens.nl 

    0
    Comment actions Permalink
  • Victoria Holt

    Capture One 21 now appears to be running smoothly on both my Mac Mini and Macbook Air. The solution was to delete Capture One altogether from both computers, upgrade from Catalina to Big Sur, and download and instal Capture One 21 on each machine. It seems as though version 21 just didn't want to work properly on my computers with Catalina.

    However, judging from what other people have said, this method may not help everyone.

    0
    Comment actions Permalink
  • Mario Mandina

    i still have the problem
    win10
    C1 V12 (14.0.1.5)

    i already tryed to completely remove the old (and all olds) version of C1 following the guide posted above

    then i did a fresh installation of latest c1 (14.0.1.5)

    when i delete a image (pressing delete on the keyboard) it took randomly from 1 second to 8-9 second to get the image deleted and thrown into the bin

    i'm very unhappy

    0
    Comment actions Permalink

Please sign in to leave a comment.